Att ta kontroll över sin privatekonomi kan verka överväldigande till en början, men det behöver inte vara komplicerat. Genom att följa fem enkla steg kan du snabbt komma igång och skapa en stabil grund för din ekonomiska framtid. Från att överblicka din nuvarande situation till att automatisera dina sparande, dessa steg – överblick, enkel budget, realistiska mål, automation och utvärdering – ger dig verktygen för att hantera din privatekonomi med självförtroende och effektivitet.

Här kan du läsa mer om varje steg

1. Överblick

För att få kontroll på sin ekonomi är det viktigt att man samlar in och synliggör alla inkomster och utgifter. Det betyder allt från tandläkarbesök, livsmedel, streamingtjänster och saker som man kanske bara betalar en gång om året. Samla in och skriv ned allt, fördela det i kategorier så blir det lättare att få en överblick. Du kommer använda allt du samlat in i nästa steg, budgeten.

2. Enkel budget

Syftet med budgeten är att samla inkomster och utgifter sedan kvitta de mot varandra för att se hur man klarar en månad. Vi har olika budgetmallar att använda, men om det är första gången du använder en budget kan det vara skönt för dig att börja med en enkel och överskådlig budget. Testa vår budget här: Enkel månadsbudget (37 nedladdningar )
Antingen kan du räkna med engångsutgifter så som tandläkarbesök i din månadskostnad eller så lägger du bara undan lite extra varje månad till just sådana utgifter.

Om du efter din budget ligger lite plus så kan du dela in den summan i någon av kategorierna, vi förespråkar alltid att spar eller investeringar går före nöjen eller dylikt.
Om du däremot går minus på din budget är det hög tid att se över dina kostnader. Hur du gör det kan du läsa mer om i följande inlägg.

3. Realistiska mål

När du väl börjat ta tag i din privatekonomi kan det vara roligt att sätta mål på ditt sparande, investeringar eller bara hur väl du kan följa din budget. Det som är viktigt är att göra målen realistiska, annars tappar man lätt gnistan då du (oftast) bara får lön 12 gånger på ett år så kan det ta ett tag att spara till en viss summa.

Har du som mål att spara 100.000kr så kan det vara bra att dela in det i delmål, 25.000kr i taget, på så sätt kan man fira fler gånger och man ser verkligen att det går framåt.

4. Automation

Det här är något som vi tycker är väldigt smidigt och roligt. När du har skapat din budget så har du ju mer eller mindre bestämt summor som du ska använda för de olika kategorier, då kan det vara smart att skapa upp konton på din bank för exempelvis boende, bil och spar.
När du har skapat konton så kan du starta automatiska överföringar som dras direkt till rätt konto den dagen du får lön. På så sätt så minskar du chansen att sätta sprätt på pengar som kanske var menat till annat. Om du behöver hjälp med detta steget så prata med din bank eller hör av dig till oss!

5. Utvärdera

När du har påbörjat resan i din privatekonomi så är det viktigt att tänka på att livet är det som händer när du är upptagen med att planera andra saker. Med det sagt så kan det vara oförutsedda saker som händer och det är bra att stanna upp ibland och utvärdera, har jag fortfarande möjlighet att spara i samma takt? Kan jag spara mer? Ska jag dra ned på andra kostnader?

Hoppas att dessa steg har hjälpt dig med lite inspiration till att ta tag i din privatekonomi, har du frågor så kommentera eller hör av dig via formuläret här!

Du kan läsa mer om privatekonomi hos enkelprivatekonomi.se

Ingen har kommenterat ännu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *